Schermafbeelding 2022-04-08 om 14.23.09

Microsoft Teams | Gedeelde kanalen

08 april 2022

Eerder in 2021 kondigde Microsoft gedeelde kanalen in Teams aan. Het duurde even voordat de functie echt beschikbaar kwam maar afgelopen weken meldde Microsoft dat de functie in Preview werd gesteld. Vandaag was het eindelijk zover, ik kon de functie gaan testen. Hieronder vind je de uitleg video van gedeelde kanalen waarin ik je even bijpraat over deze nieuwe functie. Lees je liever, scroll dan ietsje naar beneden maar zien is geloven!

Gedeelde kanalen in Teams

Wat is nu precies het verschil met een gedeeld kanaal en de standaard of privé kanalen? Heel simpel : voor een gedeeld kanaal hoef je niet meer te schakelen naar de Teams omgeving van de andere partij waarmee je samenwerkt. Het is dus makkelijker om samen te werken want je hoeft niet meer om te schakelen naar de Teams omgeving van de samenwerkende partij.

Een gedeeld kanaal kent alleen één voorwaarde : je moet een vertrouwensrelatie maken tussen twee Microsoft 365 omgevingen. Oftewel : jouw beheerder moet de organisatie waarmee je samenwerkt instellen als 'vertrouwde' organisatie en dat moet beide kanten op geconfigureerd worden. Doe je dat niet, dan kan je geen gedeelde kanalen gebruiken. Wanneeer je een dergelijke relatie opzet geef je eigenlijk aan dat je een (actieve) samenwerking maakt en kan je ook andere zaken simpeler met elkaar delen, bijvoorbeeld ruimtes of resources maar je kunt het ook volledig beperken tot alleen Teams en ook tot een x aantal medewerkers. Enfin, veel mogelijkheden dus maar niet zo simpel op te zetten voor een eind gebruiker die even snel een kanaal wil opzetten voor een project.

Wanneer je de vertrouwensrelatie hebt gelegd (en de samenwerkende partij ook de relatie met jouw omgeving heeft gemaakt) kan je ook leden buiten de organisatie gaan toevoegen. Let op : je kunt alleen maar leden van jouw organisatie toevoegen én leden van de vertrouwde organisaties.

In een gedeeld kanaal heb je vervolgens de volgende zaken waarmee je kunt samenwerken;

  1. Bestanden delen
  2. Gesprekken voeren

Zoals je kunt zien zijn de mogelijkheden dus nog vrij beperkt maar de keerzijde is wel, je kunt makkelijker even samenwerken of sneller een notificatie ontvangen van het samenwerkingsteam omdat je niet meer hoeft te schakelen.

Stiekem verwacht ik wel dat er binnenkort ook ondersteuning komt voor een gedeeld planbord of andere handige Teams apps, voorlopig moet je het nog even doen met gesprekken en bestanden.

Wat vind je van deze nieuwe functie in Teams?

Delen via

De beste ICT leveren, dat doen we niet alleen