2021-08-04_16-59-03

Veilige links in Microsoft 365

04 augustus 2021

Veilige links of zoals Microsoft noemt 'Safe link protection' is een functionaliteit die al even bestaat en beschikbaar is voor vele organisaties die gebruik maken van Microsoft 365. Het is ook standaard onderdeel van de licentie bundel Business Premium en kan dus voor veel organisaties 'gewoon' ingeschakeld worden zonder enige extra licentie kosten.

Oke maar wat kan je er precies mee?

Veilige links of safe link protection zorgt er voor dat medewerkers beschermd worden wanneer zij bijvoorbeeld een e-mail ontvangen met een hyperlink naar een dubieuze website. Vroeger had je daar nog een proxy server voor die wellicht al zo slim was om dat snel te herkennen maar tegenwoordig beheer je niet al je werkplekken meer omdat mensen overal toegang hebben tot Teams, Outlook of Sharepoint, dus moet je overal ook zorgen dat ze beschermd zijn. Logisch toch? Maar hoe regel je dat?

Dat laatste kan je regelen met Microsoft Safe link protection. Via een beleid kan je dus zorgen dat alle websites die staan in een document, e-mailbericht of Teams gesprek door Microsoft gecontroleerd worden en via een soort van 'sandbox' geopend worden. Het resultaat? Het maakt niet uit waar je dit vandaan opent, de beveiliging zit in de app zelf en beschermt dan ook altijd jouw medewerkers.

Afgelopen week heeft Microsoft deze functie ook toegepast in Teams, dus ook als je een bericht ontvangt in Teams met daarin een link naar een website toe, is jouw medewerker ook beveiligd als je deze functie aan hebt staan.

Want dacht je nu echt dat alleen de dreiging via de e-mail binnenkomt? Nee zeker niet, we zien helaas steeds vaker ook Teams gesprekken met externen en dus bestaat er echt een kans dat ook jouw medewerkers een keer een bericht krijgen van een onbekend persoon die je medewerker probeert te verleiden om een dubieuze website te openen, met het downloaden van malware als gevolgd of een phishing actie.. Dat wil je voorkomen toch?

Hieronder vind je een uitleg van deze oplossing, en twijfel je aan de kosten? Ik ben van mening dat deze licentie zich een keer zich dubbel en dwars terugbetaald...

Delen via

De beste ICT leveren, dat doen we niet alleen